
Su Hortumu
Şiddetli rüzgarlar, sağanak yağmur ve doluyla beraber ortaya çıkar. Gemileri saniyeler içinde batıracak kadar kuvvetlidir ve bu özelliği onu sudaki en yıkıcı doğal afet yapar. Öyle fenadır ki, sadece fırtınalarda değil gayet sakin olan açık okyanuslarda bile birdenbire ortaya çıkabilir.

Ateş Anaforu
Dönen bir alev sütunu olarak yerden yükselir ve yaktığı enkazları etrafa savurur. Bu olay saniyeler içinde büyüyüp bir ateş hortumuna dönüşebilir. Sıcaklığı 1,100 derecedir. Sıradan bir kasırga kadar güçlüdür ve hiçbir şey onu durduramaz. Saniyeler içinde bir kasabanın tamamını yakabilir ve çabuk söndürülemez.

Kasırga
Saatte 400 kilometre hıza sahip normal kasırgaların da daha az tehlikeli olduğu söylenemez. Ortaya çıktığında gökyüzünü yeşilimsi bir karanlıkla kaplar. Çılgınca dönen bir huni, gökyüzünden yere kadar uzanır. Sıklıkla beraberinde golf topu büyüklüğünde dolular getirir. Onu hiçbir şey durduramaz.

Obruk Çökmesi
Yer yarılır ve saniyeler içinde evleri yutar. Öncesinde kaçmak için zamanınız olmaz. Bu obruklar yer altındaki kayaç katmanları erozyona uğradığında meydana gelir. Bir anda ya da zaman içinde belirtiler vererek de oluşabilir. Ayrıca yer altındaki zehirli gazları açığa çıkararak daha büyük bir felakete neden olabilir.

Toz Fırtınası
Hızla hareket eden kum, toz ve topraktan bir duvar gökyüzünü kaplar. Nefes almak zordur ve bir şey görmek imkansızdır. Toz fırtınaları ya da kum fırtınaları çoğunlukla kurak bölgelerde meydana gelir. Akciğer sorunlarını da beraberinde getirir. Enfeksiyon sporlarını taşıyabilir ve solunum alt yapısını mahveder.

Deprem
Yeryüzünün yüzeyini oluşturan tektonik plakalar çarpışınca kuvvetli enerji dalgaları açığa çıkar. İşte bir deprem böyle meydana gelir. Deprem bu gezegendeki en sık rastlanan ve en tahrip edici doğa olayıdır. Her yıl binlerce deprem olur ve bu depremler tsunamilere, toprak kaymalarına, yangınlara ve kıtlığa neden olur.

Çığ Düşmesi
Büyük kar kütleleri ve buz olarak dağın yamacından hızla iner. Durdurmanın ya da kontrol etmenin herhangi bir yolu yoktur. Talihsiz birinin altında sıkışıp kalması durumunda hayatta kalacağı süre en fazla 1 saattir. Bu vakaların %90'ının sorumlusu insanlardır. %10'u ise aşırı kar birikmesinden kaynaklanır.

Yıldırım Çarpması
Bir insanı yıldırım çarpma olasılığı milyonda birdir. Bu ihtimal Venezüella'daki Maracaibo Gölü'nde nam-ı diğer dünyanın yıldırım başkentinde çok daha yüksektir. Burada yılın 300 günü gökyüzünü sağanak yağışlı fırtınalar kaplar. Yıldırım saatte 298 bin kilometre hızla düşer ve 300 kilovolt elektrik yüklüdür.

Toprak Kayması
Bir moloz ve çamur nehri, dağın tepesinden hızla şehrin üstüne iner. Uzun süre devam eden şiddetli yağmurlar, toprak kayması yaşanacağına dair bir uyarı işareti olabilir. Korumanın tek yolu belirtilerle birlikte o yeri tahliye etmektir. En yıkıcı toprak kaymaları, volkan patlamalarıyla birlikte ortaya çıkar.

Kızıl Gelgit
Deniz kötü, lanetli bir kırmızı renk alır ve içinde hiçbir canlı hayatta kalamaz. Suya bu rengi veren küçük bir su yosunudur. Bu canlıların deniz memelerini, kuşları ve kaplumbağaları yok eden toksinleri vardır. İnsanların bu yosunlarla temas etmesi solunum sıkıntılarına veya deniz mahsulleri zehirlenmesine yol açar.

Kaya Düşmesi
Bir depremden ya da volkan patlamasından sonra kayalar koca bir şehri yok eder. Kimi zaman dağlardan hızla iner, kimi zaman da yavaştır. Ama bu onun binaları ve yaşamları yok etmesine engel olmaz. Kaya düşmesi her yıl milyarlarca dolar zarara yol açar. Yollar genellikle mahvolur ve temiz içme suyu bir lüks haline gelir.

Gaz Kabarcığı
Bazen büyük gemiler bile açık denizlerde görünen hiçbir neden olmadan batabilir. İşte o görünmeyen neden genellikle su altı volkanlarının uyurken ürettiği gaz kabarcığı cepleridir. Bu magma fabrikaları, suyun 2,600 metre altında gizlidir. Uyandıkları zaman tıpkı karadaki yanardağlar gibi harekete geçer.

Buz Tsunamisi
Rüzgarlar buz duvarlarını 9 metre yüksekliğe çıkaracak kadar güçlenir. Bu çoğunlukla ilk baharın başlarında, buzun henüz çözülmeye başladığı fakat erimediği zamanlarda meydana gelir. Bu tsunamilerin önlerine çıkanı harap etmesine hiçbir şey engel olamaz. Öyle ki koca bir şehri bile düzleyip geçebilir.

Köpüklü Fırtına
Şiddetli fırtınalar ve tufanlar, denizi köpükle dolu dev bir küvete dönüştürür. O köpük karaya doğru harekete geçince bütün bir şehri kaplar. Neyse ki köpüklü fırtınalara oldukça ender rastlanır. Bu fırtına zararsız gibi görünmesine rağmen binaları tahrip eder, sel baskınlarına neden olur ve can kayıplarına yol açar.

Orman Yangını
Dakikalar içinde büyük alanları kaplar. Önü alınamayan bu yangınlar saatte 22 kilometre hıza çıkabilir ve şüphesiz en çok korkulan doğal afetlerden biridir. Havayı kirletip solunum sorunlarına yol açar. İleri teknolojiler bile orman yangınlarını önceden tespit edemez. Kontrol etmekse neredeyse imkansızdır.

Volkanik Yıldırım
Gece gökyüzünde parlayan alevler aynı anda ortaya çıkan birçok yıldırımla birleşir. Volkanik Yıldırım şimşek ve küllerin muhteşem bir bileşimidir. Bilim insanları nasıl oluştuğu konusunda hem fikir değildir. Büyük ihtimalle volkanik patlama sırasında yaşanan sürtünmeden dolayı meydana geliyor olabilir.

Zehirli Gayzer
Dünyanın en sıcak yerlerinden biri olan Danakil Çölü'nde sıcaklık 50 derecenin üstündedir. Burada birçok aktif yanardağ, klor, sülfür gibi zehirli gazları püskürten gayzerler vardır. Fosforlu yeşil, elektrik mavisi ve sarı renkli bu sular magmanın ısıttığı yağmur sularından ibarettir. Burada atılacak adımlara dikkat edilmelidir.

Uçan Sürü
Sığırcık, karatavuk ve benzeri yüzlerce kuş gökyüzünde birlikte sürüler halinde uçmaya başlar. Bütün gökyüzünü kaplıyor gibi görünür ve onlar yükselince güneş kaybolur. Buna genellikle uçan sürü denir. Rotasını değiştirmek ya da acil durum inişi yapmak zorunda kalan bir uçaktaysanız zarar görmeniz kaçınılmazdır.

Donmuş Metan
Sibirya'nın donmuş topraklarındaki metan eriyince gaza dönüşür ve patlar. Nihayetinde açığa öyle çok gaz çıkar ki yer bile bu patlamaya dayanamaz. Geride dev kraterler ve tundra ekosisteminde değişimler bırakır. Dönüşü olmayan noktayı ne zaman geçeceğini kimse bilemez. O yüzden son derece tehlikeli bir doğa olayıdır.

Alkalik Göl
Tanzanya'da Natron adında kırmızı bir göl vardır. Bu yerdeki sığ sular öylesine alkaliktir ki, sülfürik asit gibi tutuşur. Bu koşullara uyum sağlayamayan bir canlı anında ölür. Burayı görmek isteyenlerin orada uzun süre kalamayacağını bilmesi gerekir. Çünkü buharlaştırdığı hidrojen sülfitin kokusu dayanılmazdır.

Kimyasal Işık
Kutupların yakınında hava soğuk ve kuruyken kuzey ışıklarını andıran rengarenk bulutlar olur. Güneş ışıkları doğarken ya da batarken üzerinden geçen bulutların parlamasına neden olur. Muhteşem ve zararsız görünür. Ancak esasında o dünyanın ozon tabakasını yavaş yavaş yok eden bir kimyasal reaksiyondur.

Kızıl Yağmur
Tehlikesiz görünen ama aslında çok tehlikeli olan şeyler de vardır. Arada bir dünyanın farklı bölgelerinde yağar. Arabaların ve binaların üstünde ince kırmızımsı bir toz tabakası bırakır. Kötü bir şey değilmiş gibi görünür ama cildinizi tahriş edebilir. Ona bu rengi sahra çölünden taşıdığı asidik kumlar verir.

Şeytan Denizi
1854 yılında bir Amerikan gemisi Endonezya'ya doğru yol alıyordu. Birden bire önündeki okyanus beyaza kesildi. Denizciler bu olaya şeytan işi dedi. Çünkü bölgedeki tüm balıklar ölmüştü. Aslında tüm o beyazlık, sudaki parlak renkli bakterilerden kaynaklanıyordu ve bu canlılar çevrelerine son derece zehirli bir toksin yaymıştı.