
Yeşil Anakonda
Yeşil anakondalar gezegendeki en büyük yılanlardır. Bu türün ortalama bir üyesi dünyanın en uzun sürüngeni değildir. Ama o kadar geniştir ki, en iri pitondan bile iki kat daha ağırdır. Karada oldukça beceriksiz olmalarına rağmen sudayken ölümcül ve hızlılardır. Yetişkin olanlarının ağırlıkları 227 kilograma kadar ulaşabilir.

Tuzlu Su Timsahı
Tuzlu su timsahları günümüzde yaşayan en büyük sürüngenlerdir. En iri erkeklerinin ağırlığı 1.500 kilogramı bulabilir. Neredeyse bir su aygırı kadardır. Dişileri genellikle erkeklerinin yarısı kadar olur. Buna rağmen son derece yırtıcılardır ve tüm sürüngenler arasındaki en güçlü ısırığa sahiptirler.

Ağlı Piton
Ağlı pitonlar dünyadaki en uzun sürügenlerdir. Güneydoğu Asya'nın tropik ormanlarında yaşarlar. Çoğunlukla ufak kemirgenlerden tutun da daha büyük olan domuzlar ve geyikler gibi memelilerle beslenirler. Bu yılanlar genellikle gece avlanırlar. Engebeli topraklarda ve ağaçlarda kolaylıkla hareket edebilirler.

Komodo Ejderi
Komodo ejderleri dünyanın en büyük kertenkele türüdür. Bu sürüngenler genellikle Endonezya'daki adaların arasında gezerler ve kıyıdan kilometrelerce uzaktan bile görülebilirler. Vücut ağırlıklarının %80'i kadar yemek yerler. Son derece tehlikeli canlılardır. İnsanlara saldırdıkları pek çok vaka yaşanmıştır.

Kral Kobra
Kral kobralar dünyanın en uzun zehirli yılanlarıdır. Zehirleri son derece etkilidir. Bilinen en güçlü zehirlerden biridir. Bu sürüngenlerin boyunlarında bir kukuletaları vardır. Tehdit altında hissettiklerinde onu genişleterek yerden yükselirler. Yetişkin olanlarının boyları neredeyse bir midibüs kadardır.

Siyah Kayman
Siyah kaymanlar 10 ila 60 arasında yumurta bırakırlar. Bıraktıkları bu yumurtalar oldukça büyüktür ve normal sürüngen yumurtalarından daha ağırdır. Genellikle geceleri avlanırlar. Karanlık suları ve daha da karanlık bölgelerini tercih ederler. Çeneleri çok güçlüdür. Tek ısırışta bir kaplumbağanın kabuğunu bile kırabilirler.

İç Bölge Taypanı
Avustralya'da yaşayan iç bölge taypanları, dünyanın en zehirli sürüngenleridir. Tek ısırıklarında 250.000 fare ve 100 yetişkin insanı öldürebilecek kadar zehir taşırlar. Buna rağmen hiçbir canlıya sebepsiz yere saldırmazlar. Bu sürüngenler aynı zamanda mevsimlere göre renk değiştirirler. Yazın açık, kışınsa daha koyu renkli olurlar.

Timsah Varanı
Timsah varanları dünyanın en iri kertenkelelerinden biridir. Dilleri yılanların ki gibi çatallıdır. Dillerinin bu şekli sayesinde diğer hayvanların kokularını metrelerce uzaktan alabilirler ve konumlarını belirleyebilirler. Bu varanların düz, testere gibi dişileri vardır. Ağaçlara tırmanabilirler ve tırmandıkları gibi geri inebilirler.

Kara Mamba
Kara mambalar son derece güçlü bir zehre sahiptir. Ayrıca inanılmaz derecede hızlılardır. Saatte 18 kilometreden daha yüksek bir hızda hareket edebilirler. Bu sürüngenler adını gri ya da yeşil olan derilerinden değil, ağızlarının içindeki mavi-siyah renklerden alırlar. Isırıkları ise neredeyse her zaman ölümcüldür.

Deri Sırtlı Deniz Kaplumbağası
Deri sırtlı deniz kaplumbağaları yaşayan tüm kaplumbağaların en irileridir. Günümüz sürüngenlerinin içindeki dördüncü en ağır canlıdır. Ayrıca tüm deniz kaplumbağaları arasındaki en büyük yüzgeçlere sahiptir. Ön yüzgeçlerinin boyu 3 metreye kadar uzayabilir. Vahşi ortamlarındaki yaşam süreleri yaklaşık 50 yıldır.

İri Güney Amerika Yılanı
İri Güney Amerika yılanları en zehirli engerek türlerinden biridir. Bu yılanlar İspanyolca'da sarı çeneli olarak da bilinir. Hareketli köpek dişlerine sahip olmalarının yanı sıra, bu çıngıraklı yılanların hedef almasını sağlayan ısıya hassas bir organları da vardır. Aynı zamanda bu organlarını yönlerini bulmak için de kullanırlar.

Malay Su Varanı
Malay su varanları dünyanın en ağır ikinci kertenkeleleridir. Güneydoğu Asya'daki derin bataklıklarda ve nehirlerde yaşarlar. Bu sürüngenlerin geriye doğru kavisli, keskin ve oldukça sivri dişleri vardır. Yetişkin olanlarının boyları 3 metreden fazladır. Ağırlıklarıysa 150 kilograma kadar çıkabilir.

Doğu Kahverengi Yılanı
İnce ama son derece zehirli olan doğu kahverengi yılanları, Avustralya'daki tüm yılan sokması vakalarının dörtte üçünden sorumludur. Bu sürüngenler gün boyunca hareketlidir. Hızlı hareket ederler ve gün boyunca tetikte gezerler. Küçük bir kafaları ve minik dişleri vardır. Kendilerinden daha büyük canlılardan bile korkmazlar.

Nil Varanı
Nil varanlarının oldukça güçlü ısırıkları vardır ve sıklıkla yavru timsahları avlarlar. Buna da çok şaşmamak gerekir. Çünkü bazı nil varanlarının boyu 3 metreye kadar uzayabilir. Bu sürüngenler kendilerini tehdit altında hissettiklerinde mengene gibi pençelerini kullanırlar ve kolay kolay da korkup kaçmazlar.

Russel Engereği
Russel engerekleri Güneydoğu Asya, Güney Çin, Hindistan ve Tayvan'da yaşar. Bu bölgelerde zincir engereği adıyla da bilinirler. Köşeye sıkıştıklarını hissederlerse tehlikeli hale gelirler. Çok büyük olmamalarına rağmen bu engerekler son derece hızlı, güçlü ve hareketlidir. Tıslamaları da bütün yılanların içinde en gürültülü olanıdır.

Yumuşak Kabuklu Kaplumbağa
Yumuşak kabuklu kaplumbağaların sıra dışı düz şekilleri, hareketli bir yaratık için tuhaf görünse de onları harika birer yüzücü yapan şeydir. Bu sürüngenler kabuklarının eksiklerini kuvvetli ısırıklarıyla kapatırlar. Avlanacakları zaman kumda saklanıp beklerler. Zamanı gelince de kesin dişleriyle saldırıya geçerler.

Meksika Boncuklu Kertenkelesi
Meksika boncuklu kertenkeleleri, Kuzey Amerika'nın orta ve güney batı kesimlerinde yaşar. Bu türün dişleri jilet kadar keskindir ve kuvvetli bir çeneleri vardır. Dolayısıyla bu sürüngenlere yaklaşmak oldukça kötü sonuçlar doğurabilir. Zehirlerini dişlerinin oyunda saklarlar. Kuyrukları ise neredeyse kendi boyları kadardır.

Timsah Kapan Kaplumbağası
Timsah kapan kaplumbağaları en büyük tatlı su kaplumbağalarıdır ve en zehirlilerinden biridir. Tuhaf görünüşlü bu sürüngenlerin konik şekilli bir kabukları ve büyük bir ağızları vardır. Neredeyse bütün deniz canlılarını avlayabilirler. Yetişkin bir timsah kapan kaplumbağasının ağırlığı yaklaşık 113 kilograma kadar ulaşabilir.

Gila Canavarı
Gila canavarları oldukça zehirlidir ve rahatsız edilmekten hiç hoşlanmazlar. Bu hayvanlar davetsiz misafirlerin bacaklarını ya da kollarını şimşek hızıyla kavrar ve muazzam bir kuvvetle ısırırlar. Dişleri yeterince sivri olmamasına rağmen zehirlerini nasıl enjekte edeceklerini gayet iyi bilirler.

Mata Mata Kaplumbağası
En tuhaf sürüngenlerden biri olan mata mata kaplumbağaları, sığ akarsuların dibinde yaşarlar. Yaprak şeklindeki kafaları, pürüzlü deri parçaları ve ağaç kabuğuna benzeyen kabukları tehlikeli bir durumda gizlenmelerini sağlar. Bu sürüngenlerin iğne burunlu veya yaprak kafalı gibi bir sürü ismi vardır.

Büyük Başlı Kaplumbağa
Büyük başlı kaplumbağalar başlarını kabuklarına çekemezler. Bu sıra dışı sürüngenler, çalılara ve hatta ağaçlara uzanabilirler. Bunu yapmak için uzayan kafalarını ve en az vücutları kadar uzun ayaklarını kullanırlar. Kendilerini tehdit altında hissettiklerinde ise güçlü çenelerini kullanmaktan çekinmezler.

Yeşil İguana
Sıklıkla evcil hayvan olarak beslenen yeşil iguanalar, insanlara zarar vermeleri neredeyse hiç beklenmeyen canlılardır. Pek sık ısırmamalarına rağmen ısırdıkları takdirde oldukça zarar verici olabilirler. Dişleri bitkileri parçalamak üzere evrimleşmiş olsa da tehdit altında hissettiklerinde kendilerini korumaktan çekinmezler.